Dva lidé zemřeli v sobotu na silnici

Černá čísla

nehoda6.6.

 

Sobota s datem 6. 6. nebyl na jihočeských silnicích ani trochu klidná. Dopravní policisté řešili 32 nehod(!).

„Uplynulá sobota se zapsala černými čísly do statistik dopravní nehodovosti. na vině byly mimo jiné i tropické teploty, které dávaly řidičům pořádně zabrat, nájezdy víkendových rekreantů a zejména zvýšený počet cyklistů a motorkářů. Vzhledem k počtu ohlášených nehod lze předpokládat, že podobný počet si jich motoristé vyřešili sami mezi sebou bez účasti policie, pouze sepsáním protokolů, možná ani to ne,“ uvádí por. Mgr. Miroslav Doubek, mluvčí jihočeských policistů.

 

Na silnici vyhasly dva životy

Nehody si vyžádaly úmrtí dvou osob, jedna osoba byla těžce zraněna a dalších 12 bylo zraněno lehce. Předběžně stanovené škody byly odhadnuty na celkovou částku bezmála 2 000 000 korun. Na pěti z uvedených nehod měli svou účast motorkáři, na dalších pěti cyklisté. Nejčastějšími příčinami byla nepřiměřená rychlost, nedání přednosti v jízdě, svou roli sehrál i alkohol.

 

První smrtelnou dopravní nehodou byl střet osobního vozidla tovární značky VW Polo a motocyklisty na stroji značky Ducati. K té došlo krátce před druhou hodinou odpolední na silnici druhé třídy v katastru obce Větřní na Českokrumlovsku, a to v prostoru odbočky na obec Světlík. Jako prvotní příčina nehody se jeví nedání přednosti v jízdě. Při střetu utrpěl řidič motocyklu (36) blíže nespecifikovaná zranění a byl převezen do nemocnice v Českých Budějovicích. Zde i přes veškerou snahu lékařů svému zranění podlehl. Hmotná škoda na vozidle je odhadnuta na částku 10 000 korun, na motocyklu pak na částku 30 000 korun. Průběh, přesná příčina a míra zavinění nehody je předmětem následného šetření českokrumlovských kriminalistů a dopravních policistů.

 

Druhou smrtelnou dopravní nehodou byla havárie osobního vozidla tovární značky Nissan Primera na silnici třetí třídy v katastru obce Čížkrajice – Chvalkov na Trhovosvinensku. Krátce před půlnocí zde řidič (33), zřejmě v důsledku nepřiměřené rychlosti, nezvládl průjezd levotočivou zatáčkou a vyjel mimo komunikaci, kde narazil do stromu. Následně se auto převrátilo a narazilo ještě do dalšího stromu. Řidič zůstal zaklíněný ve vozidle. Na místě zasahovaly všechny složky IZS. I přes snahu všech záchranářů řidič svým zraněním na místě podlehl. Okolnosti nehody jsou předmětem dalšího šetření českobudějovických dopravních policistů. Dalšími vážnými nehodami byly havárie osobního vozidla v katastru obce Vlčice na Jindřichohradecku, kde došlo k lehkému zranění tří osob a souhrnné hmotné škodě ve výši 530 000 korun, a havárie osobního vozidla v katastru obce Hlavatce na Táborsku, kdy řidič utrpěl těžké poranění a byl proto letecky transportován na traumacentrum do českobudějovické nemocnice. Hmotná škoda na vozidle je v tomto případě odhadována na částku 200 000 korun. Život v ohrožení „Důrazně upozorňujeme řidiče automobilů, motocyklů, jízdních kol, chodce a in-line bruslaře, aby dbali pravidel silničního provozu a pamatovali na pravidlo šťastného návratu!“ dodává Mgr. Doubek. 

-red, p cr-