Strašín dnes zažívá baroko v jeskyni a v kostele

KOSTEL ZÁZRAKŮ

bkstrasin

16:00-22:00 – program ve strašínské jeskyni, od 19 hodin ve vzácném barokním kostele Narození Panny Marie.

Přirozeným centrem kraje pod horou Ždánov v Pošumaví je Strašín s významným poutním a farním kostelem Narození Panny Marie. V malebném údolí se nachází zbytky starověkého hradiště a jediná jeskyně na Sušicku. Strašín je spolu s obcemi Žihobce, Žichovice, Nezamyslice a Rabí členem sdružení Lamberská stezka, které oživuje historii na území bývalého lamberského panství v jihovýchodní části Sušicka. 

 

V programu v rámci akce 9 TÝDNŮ BAROKA  se návštěvníkům představí strašínská jeskyně a především prastaré poutní místo, vzácný barokní kostel Narození Panny Marie.

První zastavení bude v jeskyni osvícené desítkami svící. Po krátkém programu připraveném žáky tanečního oddělení ZUŠ Sušice jeskyni opustíme a vydáme se na místo obestřené mnoha zázraky a legendami. Kostel Narození Panny Marie bude otevřen od 19.00 hodin. Poté ožije večerním koncertem Českého komorního orchestru, navazujícího na legendární tradici české hudby, na Václava Talicha a Josefa Vlacha. Pod vedením současného dirigenta Andrease Sebastiana Weisera sklízí těleso úspěchy na domácích i zahraničních pódiích.

Při večerním koncertě v kostele zazní program s názvem Česká barokní hudba (Adam Michna z Otradovic, Heinrich Ignaz Biber, Pavel Josef Vejvanovský, Jan Dismas Zelenka). Po koncertě program uzavře komentovaná prohlídka kostela a lampionový průvod.

Baroko v jeskyni

v 16.00 otevření jeskyně, prohlídky s průvodcem při osvětlení jeskyně svíčkami

v 17.00–18.00 barokní tance v podání žáků tanečního oddělení ZUŠ Sušice

 Partnerem akce je Lamberská stezka, o. s.