pneu

Zákon zimní pneu nenařizuje automaticky

www.auto.cz :

Od 1. listopadu platí povinnost používat zimní pneumatiky. Už máte přezuto?

 

 pneu

 

 

Silniční zákon však povinnost používání zimních pneumatik nenařizuje automaticky. Pokud to venkovní podmínky dovolí, můžete stále jezdit na letních. S koncem října a začátkem listopadu spousta řidičů plaší a narychlo přezouvat na zimní pneumatiky, protože to nařizuje silniční zákon.

 

Podle paragrafu 40a musí zimní pneumatiky zůstat na vozidlech až do 31. března, jenže toto neřízení neplatí automaticky. Novela silničního zákona z července 2013 totiž bere v úvahu i povětrnostní podmínky, což se vzhledem k poměrně příznivé předpovědi počasí pro následující týdny vyloženě hodí (meteorologové slibují denní teploty v listopadu do 10°C).

 

Silniční zákon udává povinnost použití zimních pneumatik v období od 1. listopadu 2015 do 31. března 2016 pouze v případě, že se na komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námraza, případně pokud lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že k takové situaci během jízdy skutečně dojde. Řidiči, kteří se většinu času pohybují s automobilem hlavně ve městech, proto mnohdy nepřezouvají celou zimu, protože to jednoduše není potřeba.

 

Problém ale může nastat ve chvíli, kdy se vám v zimním období přihodí dopravní nehoda a budete chtít uplatnit plnění prostřednictvím havarijního pojištění. Likvidátora totiž bude zajímat, zda by předepsané obutí mohlo nehodě zabránit, a pokud se tento fakt skutečně prokáže, otočí se k vám pojišťovna zády. Opět tedy přichází dilema, zda přezout už nyní a mít klid, nebo šetřit měkčí dezén zimního obutí a jezdit na letních gumách dokud to venkovní podmínky dovolují.

 

Zimním pneumatikám se nicméně nevyhnout řidiči, kteří na svých cestách projíždějí úseky označenými dopravní značkou „Zimní výbava“ (u vozidel do 3,5 tuny hmotnosti na všech kolech, nad 3,5t na hnaných kolech). Pokud nebudou mít přezuto, hrozí jim bloková pokuta do výše 2000 korun.

-pm-