“Sídliště – Aktualizováno”

Na sídlišti by se mohlo jezdit v jednosměrném provozu a přibudou parkovací místa

 

reakce těch, kterých se to přímo dotýká

 

 

Veřejné projednávání dne 5.2.2016 – nějaký lístek byl ve schránce, ale pod pojmem  regenerace sídliště – to je široký pojem a lze si představit všechno možné. Takže málo občanů na veřejném projednávání, – nevědomost, o čem se bude jednat.

 

“šeptanda a jedna paní povídala “, že kolem domů č. 437 a438 bude sveden výjezd z jednosměrné ulice  Mírová…tedy od “Detvy” až ke sjezdu k č. 438.

Nám se zde tímto provozem zhorší kvalita bydlení, všech vlastníků bytových jednotek.

 

Ono stačí, když zde vjede náklaďák, nebo velká dodávka a jede nám polovinou chodníku / také tak vypadá /. Viz foto.Tento vysoký náklaďák vyjel potom kolem domu..byla obava o balkon nad dveřmi.

 

  

 

Pod chodníkem je vedení vody plyn.poptrubí k našim domům 437 a 438 a z boku ke II.ZŠ Smetanova.
Když si představíme celodenní provoz okolo našich vstupních dveří – nelíbí se nám to.

A je potřeba vzít v úvahu, že zde bydlí starší občané a asi 4 – 5 , ZTP s parkovacím průkazem.
Asi by to měl pan architekt  vzít v úvahu.

 

 

Za společenství vlastníků bytových jednotek domu 438 a 437 

předseda výboru SVJ  

Miroslav Benda Mírová 438

 

 

 


 

 

 

Na sídlišti by se mohlo jezdit v jednosměrném provozu a přibudou parkovací místa

 

 

Jednosměrný provoz na Sídlišti Míru a několik stovek nových parkovacích míst, to byly hlavní body konceptu studie dopravního řešení, který byl představen veřejnosti na prvním projednání v pátek 5. února. Veřejné projednání se uskutečnilo v rámci připravovaného Projektu regenerace panelového sídliště ve Vimperku a možnost prodiskutovat zamýšlené dopravní řešení s autorem studie Jaromírem Kročákem a vedením města využily necelé tři desítky lidí.

 

Projekt regenerace, na který by v budoucnu město chtělo získat dotaci, je zaměřen na zlepšení obytného prostředí zahrnující úpravy komunikací, ploch veřejné zeleně, odpočinkových zón i sanaci a doplnění mobiliáře. Netýká se samotných bytových domů, ale jejich okolí, a to pozemků ve vlastnictví města Vimperk. Zpracování studie zadané radou města na konci srpna loňského roku předcházelo na podzim dotazníkové šetření mezi obyvateli sídliště. Zapojilo se 173 repondentů .Více než tři čtvrtiny dotazovaných byly nespokojeny se současným systémem dopravy a 68 procent mělo problém s parkováním.

 

„V současnosti parkuje na Míru více než 650 vozů a je zde pouze 300 legálních parkovacích míst. Tím, že auta stojí podélně přímo na silnici a brání obousměrné dopravě, je porušována zákonem stanovená norma,“ říká Jiří Cais, místostarosta města Vimperk a předseda výboru pro rozvoj města. „Momentálně je to víceméně tolerováno. Avšak průjezdnost komunikací zejména v určitých denních hodinách nebo také v zimě, když napadne sníh, je velmi problematická.“ Sídliště bylo projektováno v sedmdesátých letech minulého století, kdy zdaleka nebylo běžné, aby každá rodina vlastnila automobil, natož dva. „Hledáme z několika špatných řešení to nejlepší pro obyvatele,“ říká architekt Jaromír Kročák s odkazem nejen na zastaralý projekt, ale také na komplikovaný kopcovitý terén vimperského sídliště. Díky zjednosměrnění provozu v ulici Mírová, která je zde páteřní komunikací, by se zlegalizovalo současné „divoké“ parkování na silnici i zelených plochách a zlepšila průjezdnost. Díky tomu nebude nutné navyšovat kapacitu komunikací na úkor zeleně a nároky na stavební úpravy nebudou příliš vysoké. Zhruba 200 dalších parkovacích míst by měly zajistit tři nové dvoupodlažní objekty navržené tak, aby nebránily výhledu z obytných domů a celkově nenarušovaly prostředí sídliště. Při projektování těchto staveb bude využito rozdílnosti terénu pro horní a dolní vjezd. Nová místa pro odstavení vozů by měla vzniknout také například v prostoru stávajícího parkoviště v severozápadní části sídliště a nad školou. Celkem by tak mělo být pro obyvatele na „Sojčáku“ k dispozici 856 parkovacích míst. Součástí dopravního řešení bude rovněž úprava autobusových zastávek v podobě zálivů pro větší bezpečnost a plynulost provozu,“ říká architekt. Kromě dvou stávajících přibude ještě třetí, kterou si obyvatelé žádají.

 

Diskutovaným tématem byly rovněž nové varianty vjezdů do sídliště a výjezdů z něj, například v severozápadní části sídliště a v prostoru kolem školy. Jejich projektování bude souviset i s návrhem komunikací pro pěší tak, aby byla zajištěna dostatečná bezpečnost chodců a zvláště pak dětí. „Vzhledem k tomu, že se doprava dotýká prakticky všech lidí žijících na sídlišti, které má v současnosti 3 500 obyvatel, je škoda, že občané z velké míry nevyužili možnosti vyjádřit se k této problematice, předat zpětnou vazbu a své náměty nechat případně zapracovat do vznikající studie,“ hodnotí Jiří Cais nízkou účast veřejnosti na projednání konceptu dopravního řešení na Sídlišti Míru. Podle architekta Jaromíra Kročáka na navrhovanou jednosměrnost komunikací naváže nyní další část připravované studie. Ta bude řešit chodníky a veřejná prostranství, například úpravy hřišť, rekreačních ploch i městský mobiliář.

 

 

Město Vimperk (PR a propagace) 

 

Tak uvidíme, každopádně takto už to na sídlišti rozhodně nevypadá.

 

 

 

 

{jcomments off}

 

Vaše reakce, připomínky, komentáře, náměty a podněty k daným tématům můžete redakci zasílat na: info@sumava.eu