Zprávy z radnice

 Ve Vimperku bude otevřeno street workoutové hřiště

 

 

Víte nebo nevíte, co je to street workout? Chcete si zacvičit a zaposilovat vlastní vahou s profesionály? Pak určitě přijďte na slavnostní otevření nového street workoutového hřiště v letním sportovním areálu ve Vimperku. V pátek 10. června od 14 hodin zde bude připravena exhibice workoutu a různé soutěže. Street workoutové hřiště za zhruba 300 tisíc korun je k dispozici zdarma všem návštěvníkům letního areálu.

 

 

 


 

 

Vimperk se podělil o zkušenosti z činnosti asistentů prevence kriminality

 

 

MěstoVimperk ve spolupráci s Městskou policií Vimperk uspořádaly krajský seminář k prezentaci práce asistentů prevence kriminality, který se konal na začátku června ve Vimperku. Pro několik desítek účastníků to byla možnost, jak si vyměnit zkušenosti a načerpat podněty pro další činnost v rámci tohoto úspěšného projektu. Mezi hosty byla i Jitka Gjuričová z krajského ředitelství Středočeského kraje Policie ČR, která jako ředitelka odboru prevence kriminality MV ČR stála u začátků projektu, Tomáš Koníček z ministerstva vnitra a Radek Jiránek z Agentury pro sociální začleňování Úřadu vlády ČR.

 

Vimperk se k projektu připojil v roce 2013. „Naše zkušenosti s působením a prací asistentů prevence kriminality jsou veskrze pozitivní a všem městům přeji, aby se u nich projekt osvědčil tak, jako u nás“ říká starostka Jaroslava Martanová. „Snížil se počet drobných krádeží a méně časté jsou i další negativní jevy – záškoláctví dětí, gamblerství mládeže a narušování veřejného pořádku. Celkově se atmosféra ve městě zklidnila.“

 

Činnost asistentů je významná nejen v rámci romské komunity ve Vimperku, ale ovlivňuje v dobrém smyslu i vzájemné soužití vimperských obyvatel. Za velice důležité považuje starostka města, že se asistenti stali již zcela přirozenou součástí městské policie a jako takové je vnímají i obyvatelé Vimperku. Podle mentora APK Františka Bostla vimperští asistenti pomohli například najít celostátně hledané osoby, přispívají k objasňování trestných činů a k ochraně majetku města. Pravidelně též dohlíží na pořádek v městském parku, kde se v minulosti scházely hlučné party výrostků, které obtěžovaly kolemjdoucí.

 

Při vzájemné výměně zkušeností během semináře se romští asistenti prevence kriminality z různých měst jihočeského kraje shodli, že na počátku museli překonávat zažité sociální bariéry. Uniformu tenkrát vnímali jako součást represe, nikoliv prevence či dokonce pomoci, a najednou ji měli obléknout sami.„Říkal jsem si, co já, cikán, budu dělat mezi policajty, to nemůže vyjít,“ vzpomíná Karel Ferenc z Vimperku. „Ale pak jsem si uvědomil, že pro svou rodinu, své děti chci, aby žily v bezpečí a pořádku a nemusely se bát. Tak jsem do toho šel. Dneska je to o výborné spolupráci.“

 

Ministerstvo vnitra ČR vložilo do projektu od roku 2010 do roku 2016 celkem 91 milionů korun. Prostředky na asistenty obce získávají také z Ministerstva práce a sociálních věcí a nově bude možné požádat i o evropské dotace. „Po výborných zkušenostech, které máme, bych chtěla, aby pracovní místo asistenta prevence kriminality nemuselo být v budoucnu vázáno na projekt a časově omezeno, ale bylo standardní součástí pracovních pozic městské policie,“ dodává Jaroslava Martanová.

 

 

 

 


 

 

Asistent prevence kriminality upozornil na nález staré munice

 

 

Starou zrezivělou munici našli dva místní obyvatelé 31. května v lese u Korkusovy Huti. Svůj objev přivezli ukázat jednomu z asistentů prevence kriminality Městské policie Vimperk. Ten správně vyhodnotil možnou nebezpečnost situace a zavolal hlídku MP. Prostor pěší zóny u řeky Volyňky, kde se převezená munice v tu chvíli nacházela, byl zabezpečen a přivolána Police České republiky, které byl nález předán. Podle jejích informací se jednalo o dva protipancéřové dělostřelecké granáty ráže 75 mm z druhé světové války, oba již vystřelené.

 

 

 

 

 


 

 

Finanční odbor povede od 1. července Jan Tůma

 

 

Novým vedoucím finančního odboru Městského úřadu Vimperk bude od 1. července 2016 Ing. Jan Tůma, MPA. Dosavadní vedoucí Ing. Jana Králová odchází 30. června do důchodu. Jan Tůma je vystudovaný ekonom, má dlouholeté zkušenosti z veřejné správy, kam přišel z bankovní sféry. Působil jako tajemník MěÚ ve Strakonicích a v současnosti pracuje jako vedoucí odboru správy majetku na Městském úřadu v Písku. Je rodák z Vimperku, žije ve Čkyni.

 

 

 


 

 

Šumava na nohou 2016. Vimperk je generálním partnerem.

 

 

Na pořádání letošního charitativního koncertu město Vimperk přispělo částkou 50 tisíc korun. Koncert Šumava na nohou 2016 se koná 9. července v KD Cihelna. Za peníze z vybraného vstupného budou zakoupeny kompenzační pomůcky pro pět dětí, jejichž život omezuje těžké zdravotní postižení. Více na http://www.sumavananohou.cz/

 

 

 


 

 

 

Kontrolní výbor je již kompletní

 

 

Zastupitelka MVDr. Šárka Janásková byla čtrnácti hlasy zvolena1. června předsedkyní kontrolního výboru. Jména dalších čtyř členů výboru jsou také známa – Jiří Horák, Ing. Libor Bezděk, Hana Sovová a Ing. Milan Straka. Ti byli zvoleni již na květnovém zasedání zastupitelstva.

 

 

 


 

 

Město chce modernizovat a rozšířit kamerový systém

 

 

Zastupitelstvo města souhlasilo s realizací projektu na rozšíření a modernizaci kamerového systému. Rozpočtové náklady činí 503 tisíc korun, za ty by měly být pořízeny například nové digitální kamerové body pro ulici 1. máje a jejich optické napojení na budovu Městské policie Vimperk. Počítáno je rovněž s výměnou záznamového zařízení. Město se bude podílet 156 tisíci korun, zbytek pokryje dotace z ministerstva vnitra. Kamerový systém ve Vimperku funguje od roku 2006, kdy byla instalována první kamera na někdejším hotelu Vltava. „Většina kamer je analogových a vzhledem k době jejich nákupu jsou již zastaralé. Deklarovanou tříletou životnost už dávno překročily. Postupně chceme systém digitalizovat. V současnosti máme tři digitální kamery v Pivovarské ulici a jednu digitální kameru otočnou na Sídlišti Míru,“ vysvětluje vrchní strážník městské policie Peter Macorlík Jsou to právě městská policie i státní policie, kterým kamerový systém pomáhá v jejich práci. Kamery v ulicích zvyšují pravděpodobnost odhalení pachatelů trestné činnosti a eliminují výskyt sociálně patologických jevů, především vandalismu. Mají zcela zřejmý pozitivní vliv na bezpečnost obyvatel města. Vimperk dnes disponuje 13 kamerovými body. Devět kamer je analogových, díky získané dotaci 350 tisíc korun byla vloni pořízena jedna otočná digitální kamera a tři statické plně digitalizované s možností přiblížení. Data z nich čerpaná městská policie zálohuje. „Chtěli bychom umístit dva nové kamerové body na dosud nemonitorovaná místa a další dva obnovit,“ říká místostarosta Jiří Cais. Plánovaný bod se čtyřmi digitálními kamerami by měl být instalován na bývalou lesnickou školu. Tři kamery by snímaly prostory ulice 1. máje směrem k Cihelně, na druhou stranu k poště a kolem parkoviště u školy. Jedna kamera by směřovala do ulice Hřbitovní. Další kamerový bod opatřený dvěma přístroji by monitoroval park z budovy 1. stupně ZŠ T. G. Masaryka. „Systém bude mít optické připojení přímo do budovy městské policie a budeme moci využít jeho plně digitální kvalitu.“ doplňuje Jiří Cais.

 

 

 


 

 

Znalecký posudek potvrdil, že o vimperské lesy bylo řádně pečováno

 

 

Hodnota lesního majetku města Vimperk vzrůstá, o lesy je řádně pečováno, hospodaření lesního podniku je efektivní. To jsou závěry dokumentu, který hodnotí desetileté období hospodaření Městských lesů Vimperk s. r. o. na lesním majetku města.

 

Vyhodnocení stavu majetku a hospodaření podle lesního hospodářského plánu od roku 2005 do roku 2015 zpracoval Petr Nedvěd, znalec v oboru ekonomika lesního hospodářství ze společnosti Lesinfo s. r. o. Dokument byl prezentován na prvním červnovém zasedání zastupitelstva.

 

Hospodaření lesního podniku je zde hodnoceno jako efektivní. Společnost Městské lesy Vimperk hospodaří podle státní správou schválených hospodářských plánů, je pravidelně a úspěšně certifikována v systému PEFC, což je jeden z procesů v lesním hospodářství směřujících k dosažení trvale udržitelného hospodaření. Zároveň tento proces usiluje o zlepšení všech funkcí lesů ve prospěch životního prostředí člověka. Zpráva se rovněž pozitivně vyjadřuje ke vzrůstající hodnotě vimperského lesního majetku i k vedení evidence. Také finanční vztah vlastníka lesů – města Vimperk a společnosti Městské lesy Vimperk je vnímán jako korektní a optimální. Společnost navíc splnila i přísná ekonomická kritéria pro udělení mezinárodního ocenění vysoké důvěryhodnosti Merit Koncept, kterou potvrzuje Mezinárodní certifikace třída AA. V České republice z 2,7 milionů podnikatelských subjektů patří Městské lesy Vimperk mezi necelých 6 tisíc, které tohoto ocenění dosáhly.

 

Vimperk v současné době vlastní v devatenácti katastrálních územích celkem 778 lesních pozemků o celkové výměře 1367, 94 ha. „I pro laika je z dokumentu zřejmé, že hospodaření Městských lesů Vimperk na lesním majetku města je velice profesionální po odborné i ekonomické stránce,“ komentuje výstupy hodnocení starostka Jaroslava Martanová. Její slova potvrzuje skutečnost, že hodnota lesního majetku vzrostla během sledovaného desetiletého období o 145 milionů korun. Zlepšila se kvalita lesních porostů i jejich druhová skladba.

 

Stejně pozitivně se vyjádřil i předseda dozorčí rady Městských lesů Vimperk František Řehoř:„V době, kdy se vedly v zastupitelstvu spory kolem hospodaření lesů, jsme zintenzívnili svoji dozorčí činnost. Provedli jsme několik kontrol, včetně ekonomických. Můžeme potvrdit a stejně tak to vyplynulo i z hodnocení, že hospodaření v lesích je vedené dobře. Oceňuji, že vedle moderní techniky je zde využívána i práce koní tak, aby nedošlo k poškození porostů. I když je to o něco nákladnější, generace, co přijdou po nás, ocení, že jsme jim předali zdravé lesy. Pracovníci městských lesů pod vedením Stanislava Hlavy svou práci umí a dělají ji dobře. Nakonec každý má do lesa přístup a podle svého názoru může ohodnotit, jak to tam vypadá.“

 

Základem hospodaření s lesním majetkem je trvalá udržitelnost. Jen pro ilustraci – borový a smrkový les na svou obnovu potřebuje 80 až 110 let. Buky dorostou za 130 let a duby až za 200 let. Tím je zřejmá zodpovědnost vlastníka lesa, resp. jeho správce za to, v jakém stavu zde po nás lesy zůstanou pro několik budoucích generací.

 

 

Irena Malotová

Město Vimperk (PR a propagace)

 

 

{jcomments off}