Komplikace se sněhem

Při včerejší sněhové nadílce napadlo na hřebenu Šumavy k metru nového sněhu. Na stanicích sumava.eu hlásí Bučina necelý metr a Blatný vrch téměř 120 cm vysokou bílou peřinu. V závětří na Strakonicku přitom sněhová pokrývka ale není žádná.

Výška sněhu na česko-bavorských hranicích


V sobotu i v neděli budou pro milovníky zimních radovánek nažehlené veškeré stopy. Již včera bylo připraveno Kvildsko jako vždy díky starostovi Radkovi Thérovi. Připravené stopy hlásí i Prášilsko. Borová Lada bude mít nažehleno v sobotu ráno.

Včerejší silné sněžení přineslo výrazné komplikace v dopravě, a to především na bavorské straně, kde se situace více komplikovala. Zejména na trase od hraničního přechodu Strážný / Phillipsreut po B12 na Passau a v mnohých lokálních částech okresu Freyung- Grafenau a Regen. Neprůjezdná byla také silnice v úseku Vimperk – Kubova Huť z důvodu spadlých stromů na vozovce. Upozornění sumava.eu se tak bezezbytku naplnilo

Pravděpodobně nejhorší situace ale byla na Kvildě, Horské Kvildě, Modravě a Srní. Na Srní na mnoho hodin lidé uvízli v autech. Dle slov Zbyňka Gryce, který byl jedním z postižených kalamitou, se museli lidé několik hodin zahřívat všemi možnými způsoby, než přijela pomoc. Neprojel ani autobusový spoj a PČR ke kolizím odmítla kvůli kalamitě přijet.


Další obdobná situace se odehrávala u Modravy, kde rovněž několik lidí uvízlo. “Na Šumavu návaly sněhu patří a je třeba být připraven”, sdělil pro šumava.eu Ondřej Žůrek.

Pozor si ovšem dávejte i nadále. Sněhové přívaly se znovu objeví v dnešních večerních hodinách, kdy se čeká na hřebenech dalších 10 – 20 cm nového sněhu.

Ale aby to nebylo tak pochmurné, těšte se na víkend. Předpověď hlásí od soboty další ochlazení a od neděle krásné dny s azurovým nebem plným slunečných paprsků. Takovéto výstavní počasí má podle prognoz vydržet po většinu celého příštího týdne.