Mimořádný příval sněhu: za 26 hodin napadlo 44 cm

Paní Zima předvedla v minulých hodinách ve Vimperku, co umí.  Za jeden den a dvě hodiny dokázala nadělit Vimperku více než čtyřicet centimetrů prašanu.

 

 

“Je to mimořádně velké množství sněhu v tak krátké době. Rozhodně je toto sněžení výjimečné,” poznamenává náš spolupracovník, meteorolog Antonín Vojvodík.

 

 

Podle jeho precizních údajů ve Vimperku napadlo během šestadvaceti hodin (od středy 20:00 do čtvrtka 22:00) 44 centimetrů nového sněhu. Spolu se starým sněhem leželo ve čtvrtek večer ve Vimperku celkem 47 centimetrů, jak naměřil naměřil Antonín Vojvodík na své sněhotyči. Jak dodává, noční teplota při sněžení byla -5,5 °C a denním maximum -3,4 °C.

 

 

Tak silné sněžení pochopitelně velmi zkomplikovalo situaci na silnicích, především řidiči kamionů měli s nastálou situací problémy. Jak jsme informovali, kamiony postupně uvízly na trase Vimperk – Strakonice u “Šichtovny” a za Zlešicemi, kamion rovněž blokoval provoz u železničního přejezdu za Vimperkem ve směru na Strážný. K dopravní nehodě se zraněním došlo v odpoledních hodinách u Výškovic, kde skončila řidička mimo komunikaci.

 

 

(jr)

 

 

foto: (ml)

 

 

Další fotografie ze zasněženého Vimperka najdete ve Fotokronice Jana Tláskala

 

20130117 195230 lls20130117 195705 lls